Logo Skyframe Toggle menu
April 2019

Quebec Pool House, Mackay-Lyons Sweetapple Architects

Quebec-Pool-House-Sky-Frame-01.jpg

This pool house and spa is constructed into the side of a mountain at the point where it meets the St. Lawrence River valley floor. Built for a discerning client on his rural property west of Montreal, this seemingly simple structure is intricately crafted. This is a minimalist project, inspired by Mies van der Rohe’s 1929 Barcelona Pavilion, which established the grammar for this elemental modern architecture.

Quebec-Pool-House-Sky-Frame-03.jpg

A glass box containing a gym, lounge and service areas is embraced by elongated board-formed concrete walls that reach out into the landscape. These walls wrap around an outdoor infinity pool and spa that lunges towards the agrarian floodplain in the distance. A monolithic roof floats above the glass box, with a cedar board soffit that extends above an outdoor fireplace, the pool and spa, offering protection from the elements.

Quebec-Pool-House-Sky-Frame-04.jpg

This is an all-weather building, designed for use in all four seasons. The glass walls surrounding the gym space open completely, reinforcing the indoor/outdoor nature of this space. Services are relegated to the back, north side of the pavilion, and buried below ground.

Quebec-Pool-House-Sky-Frame-05.jpg

The public facade of this project opens to the south west to take full advantage of daylighting, essential to this pool house’s program.

 

 

Architecture: Mackay-Lyons Sweetapple Architects
Photography: James Brittain